Η Αντιδημαρχία Πολιτισμού & Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων είναι ένα θεσμικό όργανο διοίκησης του οποίου προΐσταται ο αντιδήμαρχος που ορίζεται από τον δήμαρχο με αρμοδιότητα την εφαρμογή της πολιτιστικής πολιτικής της δημοτικής αρχής. Η Αντιδημαρχία Πολιτισμού & Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων είναι συνδιοργανώτρια αρχή του φεστιβάλ από το 2016.

Μεταξύ άλλων, έχει την ευθύνη για την διοργάνωση κάθε είδους πολιτιστικών εκδηλώσεων όπως συναυλιών, θεατρικών παραστάσεων, εκθέσεων, διαλέξεων κ.λπ., σχεδιάζει νέες δραστηριότητες και υπηρεσίες και μεριμνά για την επέκταση των υφιστάμενων (Φεστιβάλ Πηνειού, Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις, Πανθεσσαλικό Φεστιβάλ Ποίησης κ.ά.), που υποστηρίζουν την πολιτιστική και καλλιτεχνική πολιτική του Δήμου.

Επίσης, μεριμνά για την εύρυθμη λειτουργία των θεματικών Μουσείων που λειτουργούν σε Δημοτικές εγκαταστάσεις: Μουσείο Σιτηρών και Αλεύρων, Μουσείο Κούκλας, Μουσείο Εθνικής Αντίστασης και όλων των χώρων που έχουν σχέση με την Εθνική Αντίσταση (Μνημείο στο Αλκαζάρ), Μουσείο – Μνημείο Τάφου του Ιπποκράτη, Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο. Έχει την ευθύνη της λειτουργίας του δημοτικού Κουκλοθίασου ΤΙΡΙΤΟΜΠΑ, της εύρυθμης λειτουργίας του Μύλου του Παππά και όλων των εγκαταστάσεων που στεγάζονται στον χώρο, της εύρυθμης λειτουργίας του Προσκηνίου Πολιτισμού (ΟΥΗΛ).

Αντιδήμαρχος Πολιτισμού & Επιστημών είναι ο Πάνος Σάπκας, του οποίου στόχος είναι να εξασφαλίζει για τους δημότες θεάματα και εκδηλώσεις που προάγουν την παιδεία και εν τέλει την πνευματική και ψυχική τους καλλιέργεια.

Με βάση τις αρχές της συνέργειας, της αλληλεγγύης, της προσφοράς, της ανταποδοτικότητας, η Αντιδημαρχία Πολιτισμού & Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων δίνει βήμα και ευκαιρίες για δημιουργία στο ντόπιο καλλιτεχνικό δυναμικό, αντιμετωπίζει τον πολίτη ως πρωταγωνιστή και ενεργό συμμέτοχο στα δρώμενα, ενώ οι μετακλήσεις καλλιτεχνών ή καλλιτεχνικών σχημάτων από τη χώρα και το εξωτερικό διακρίνονται από υψηλή ποιότητα και καινοτομία.

Η Αντιδημαρχία Πολιτισμού & Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων διέπεται από την άποψη ότι ο πολιτισμός είναι δικαίωμα και υποχρέωση του καθενός και στοχεύει σε μια Λάρισα, πόλη του Πολιτισμού.