Απαγγελίες ποιημάτων μελών του Κύκλου Ποιητών. Διαβάζουν οι : 1. Βαγγέλης Αλεξόπουλος 2. Γιώργος Αλισάνογλου 3. Νικόλας Ευαντινός 4. Μαρία Κουλούρη 5. Γιώργος Κουτούβελας 6. Ευτυχία Αλεξάνδρα Λουκίδου 7. Ειρήνη Ρηνιώτη 8. Κωστής Τριανταφύλλου 9. Γεωργία Τρούλη 10. Θωμάς Τσαλαπάτης.
1. Βαγγέλης Αλεξόπουλος
Ο Βαγγέλης Αλεξόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1969. Είναι Διπλωματούχος Μηχανολόγος Μηχανικός ΕΜΠ με μεταπτυχιακές σπουδές στην Παραγωγή και Διαχείριση Ενέργειας. Ποιήματά του έχουν δημοσιευτεί σε λογοτεχνικά περιοδικά και ιστοσελίδες. Έχουν εκδοθεί πέντε ποιητικές του συλλογές. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Είναι μέλος του Κύκλου Ποιητών.
2. Γιώργος Αλισάνογλου
Ο Γιώργος Αλισάνογλου (Καβάλα, 1975) είναι ποιητής, μεταφραστής και εκδότης. Σπούδασε κοινωνιολογία και πολιτικές επιστήμες και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στις διεθνείς σχέσεις και στην κοινωνική πολιτική. Ζει στη Θεσσαλονίκη. Τον Νοέμβριο του 2005 ίδρυσε και από τότε διευθύνει τις εκδόσεις και το βιβλιοπωλείο Σαιξπηρικόν. Ποίησή του έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες, συμπεριλαμβάνεται σε ανθολογίες, ενώ έχει λάβει μέρος σε διάφορα φεστιβάλ και συμπόσια ποίησης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει εκδώσει έξι βιβλία ποίησης. Υπό έκδοση βρίσκεται το βιβλίο του «Κυψέλες» που πρόκειται να κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Κίχλη.
3. Νικόλας Ευαντινός
Ο Νικόλας Ευαντινός γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης το 1982. Είναι απόφοιτος του τμήματος Ιστορίας Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης με μεταπτυχιακό στην νεοελληνική φιλολογία της ίδιας σχολής, στο οποίο κύριος άξονας ήταν η μελέτη της θεωρίας της λογοτεχνίας. Το 2008 εκδόθηκε η πρώτη του συλλογή “Μικρές αγγελίες και ειδήσεις” από τις εκδόσεις Γαβριηλίδης. Ακολούθησαν οι συλλογές “Ρουβίκωνας στα μέτρα μας” (Μελάνι, 2011) “Ενεός…” (Μανδραγόρας, 2012) “Λιγωσάδικο” (Μανδραγόρας 2016) και Η γυρισμένη γλώσσα του Επιμενίδη( Ο Μωβ Σκίουρος 2019). Ποιήματα του έχουν δημοσιευτεί στα λογοτεχνικά περιοδικά “Διαβάζω”, “Εντευκτήριο”, “Μπιλιέτο”, “Φαρφουλάς”, “θράκα”στην εφημερίδα “Αυγή”, σε τοπικά έντυπα της Κρήτης και σε διάφορες ανθολογίες, μεταξύ άλλων και σε γαλλική σε μετάφραση του Michel Volkovitch. Παράλληλα ασχολείται με την μουσική, ως τραγουδοποιός. Το 2010 κυκλοφόρησε ο δίσκος “Πανταχού Απών” με δικά του τραγούδια που τα ερμηνεύει ο ίδιος.
4. Μαρία Κουλούρη
Η Μαρία Κουλούρη γεννήθηκε στη Χαλκίδα το 1975. Ζει στην Αθήνα. Εργάζεται ως λογοθεραπεύτρια, ψυχοθεραπεύτρια, και ως υπεύθυνη της θεατρικής ομάδας ενηλίκων με αυτισμό, του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά. Επίσης, εργάζεται θεραπευτικά μέσω της συγγραφής.
Από τις εκδόσεις Μελάνι έχουν εκδοθεί τρία ποιητικά της βιβλία:
Μουσείο άδειο, 2013 (Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Ποιητή της Εταιρείας Συγγραφέων, 2014).
Ρολόγια και άλλοι χτύποι, 2015 (Βραβείο «Σωτηρίου Ματράγκα» της Ακαδημίας Αθηνών, 2016).
Καθημερινά κρεβάτια, 2017.
Η τέταρτη ποιητική συλλογή της Αστικό ελάφι, βρίσκεται υπό έκδοση από τις εκδόσεις Μελάνι.
Από τις εκδόσεις Le miel des anges, έχει εκδοθεί στο Παρίσι η ανθολογία ποιημάτων της Lits quotidiens, 2018. Ποιήματά της έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, γαλλικά, ισπανικά, σερβικά, τουρκικά, πολωνικά.
Έχει συμμετάσχει σε διάφορα διεθνή φεστιβάλ ποίησης στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Το 2019 παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου το υβριδικό της κείμενο Τροφή.
Έχει γράψει το σενάριο της ταινίας μικρού μήκους Μη με λησμόνει, η οποία παρουσιάστηκε σε εγχώρια και διεθνή φεστιβάλ.
5. Γιώργος Κουτούβελας
Ο Γιώργος Κουτούβελας (Αθήνα, 1986) σπούδασε Θεολογία, Παιδαγωγικά και Ψυχολογία. Στα γράμματα πρωτό-εμφανίστηκε το 2006. Μέχρι τώρα έχει εκδώσει έξι βιβλία με ποιήματα και έναν θεατρικό μονόλογο. Ποιήματά του έχουν συμπεριληφθεί σε πολλές ανθολογίες και λογοτεχνικά περιοδικά στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Στον παρόντα χρόνο βρίσκεται σε διαδικασία εκπόνησης της διδακτορικής του διατριβής που αφορά στην ποιητική γενιά του ’70, ενώ εργάζεται ως εκπαιδευτής δημιουργικής γραφής.
6. Ευτυχία Αλεξάνδρα Λουκίδου
Η Ευτυχία – Αλεξάνδρα Λουκίδου γεννήθηκε στο Μόναχο, κατάγεται από την Κωνσταντινούπολη και ζει στη Θεσσαλονίκη, όπου σπούδασε στη Φιλοσοφική σχολή του Α.Π.Θ. Διδάσκει δημιουργική γραφή στη Θεσσαλονίκη και στην Κύπρο.
Ποίηση: Λυπημένες μαργαρίτες (1986)
Το τρίπτυχο του φέγγους (1993)
Εν τη ρύμη του νόστου (1999)
Ν’ ανθίζουμε ως το τίποτα (2004)
Όροφος μείον ένα (2008, β΄ έκδ. 2009)
Το επιδόρπιο (2012, γ΄ έκδ. 2013), ήταν υποψήφιο για το Κρατικό Βραβείο
Αφόρετα θαύματα (2017)
Μελετήματα:
Εν αναμονή (Συμμετοχή στον συλλογικό τόμο «Ακροατής Οριζόντων Προσεγγίσεις στην ποίηση του Ορέστη Αλεξάκη»), (2004)
Συρραπτική του Προσώπου – Επίσκεψη στην ποίηση του Ορέστη Αλεξάκη (2012)
Πέραν της γραφής – Δοκίμια για την ποίηση (2015)
Στους πίσω κήπους μίας λέξης – Δοκίμια κριτικής (2019)
Ποιήματά της έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και περιέχονται σε ελληνικές και ξένες ανθολογίες.
Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων, της Εταιρείας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης – όπου διετέλεσε Γεν. Γραμματέας- και του Κύκλου Ποιητών.
7. Ειρήνη Ρηνιώτη
Η Ειρήνη Ρηνιώτη γεννήθηκε το 1964 στην Αθήνα. Σπούδασε στη Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, στο Πρόγραμμα Σπουδών «Ελληνικός Πολιτισμός», και ολοκλήρωσε με επιτυχία τις Μεταπτυχιακές σπουδές της στο Μ.Π.Σ. «Δημιουργική Γραφή» του ιδίου Πανεπιστημίου. Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων, του Κύκλου Ποιητών, καθώς και του Ελληνικού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου ως ηθοποιός.
Έχει εκδώσει εννέα ποιητικές συλλογές. Οι τρεις τελευταίες, με τίτλο Η ανθοφορία της σιωπής (2008), Ίλιγγος (2011) και Μια βόλτα μόνο (2016) –τιμήθηκε με το Βραβείο “Αικατερίνης Σταθοπούλου” της Ακαδημίας Αθηνών το 2017– κυκλοφορούν από τις εκδόσεις “Άγρα”.
Ποιήματά της έχουν περιληφθεί σε ανθολογίες και μεταφραστεί σε διάφορες γλώσσες, ενώ ορισμένα μελοποιήθηκαν από τον Θάνο Μικρούτσικο, τον Μάνο Αβαράκη και τον Παναγιώτη Κωνσταντακόπουλο.
8. Κωστής Τριανταφύλλου
Αθήνα,1950.
Εικαστικός καλλιτέχνης και ποιητής. Πανεπιστημιακές σπουδές στην Αθήνα και το Παρίσι. Το 1969 δημοσιεύεται το πρώτο του collage και πραγματοποιεί την πρώτη του έκθεση με γλυπτά από μολύβι • Οργανώνει στην Αθήνα δύο περιοδικά λόγου & τέχνης, τον Λωτό 1968-1972 και την Πράξη 1972 • Το πρώτο του βιβλίο ποίησης κυκλοφορεί τον Φεβρουάριο του 1974 στην Αθήνα • Από το 1970 έως σήμερα δημοσιεύει σε πολλά περιοδικά σχέδια, ποιήματα, πεζά και δοκίμια • Συμμετέχη σε πολλά συνέδρια/συμπόσια Τέχνης Τεχνολογίας και Ποίησης και Νέων Τεχνολογιών • Έργα του βρίσκονται σε Μουσεία κι Ιδιωτικές Συλλογές. Περισσότερες πληροφορίες στο: http://www.costis.eu
9. Γεωργία Τρούλη
H Γεωργία Τρούλη γεννήθηκε το Νοέμβριο του 1979. Κατάγεται από την Κρήτη.
Είναι απόφοιτος της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας του Α.Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης, απόφοιτος της Φιλοσοφικής σχολής του Α.Π.Θ. (τμήμα Ψυχολογίας), απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ και φοιτήτρια της σχολής Πολιτικών Επιστημών του ίδιου πανεπιστημιακού ιδρύματος.
Ασχολείται με την συγγραφή, έχει εκδώσει έξι ποιητικά βιβλία και δημοσιεύει κείμενα και ποιήματα σε διάφορα έντυπα και ηλεκτρονικά λογοτεχνικά περιοδικά.
Παράλληλα πραγματοποιεί δράσεις στην πόλη με ομάδες ποιητών και καλλιτεχνών (Άσμα Ασμάτων-Ροτόντα, Ρώμος Φιλύρας- Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, Γυναικεία Κραυγή- Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, 3χ3 Πεδίο Δράσης Κόδρα κ.α.).
Έχει πραγματοποιήσει τέσσερις ατομικές εκθέσεις και έχει λάβει μέρος σε ομαδικές.
Έχει επιμεληθεί τις εκθέσεις ‘we shape reality’ στην Myro Galleryτην έκθεση ‘3E-Element-Environment-Energy’ στο Βιομηχανικο Μουσείο Ντομάτας Δ.Νομικός και την έκθεση ‘Summerize’ στο Troulis Royal collection
Έργα της έχουν φιλοτεχνήσει λογοτεχνικά περιοδικά και βιβλία εκδόσεων.
Εργάζεται στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση ως εικαστικός.
10. Θωμάς Τσαλαπάτης
Ο Θωμάς Τσαλαπάτης γεννήθηκε το 1984 στην Αθήνα. Σπούδασε στο τμήμα Θεατρικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών. Το 2011 δημοσίευσε την πρώτη του ποιητική
συλλογή, Το ξημέρωμα είναι σφαγή Κύριε Κρακ (εκδ. Εκάτη), η οποία βραβεύτηκε µε το Κρατικό Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα (2012). Το 2015 κυκλοφόρησε η δεύτερη ποιητική του συλλογή Άλµπα (εκδ. Εκάτη). Το 2017 η Άλµπα κυκλοφόρησε στα γαλλικά από τις Editions Desmos σε μετάφραση της Nicole Chaperon. Το 2018 βραβεύτηκε για την ποιητική ενότητα «Περιστατικά» (Circostanze) με το πρώτο βραβείο για την κατηγορία της ποίησης του Premio InediTO – Colline di Torino. Την ίδια χρονιά Το ξημέρωμα είναι σφαγή Κύριε Κρακ κυκλοφόρησε στην Ιταλία από τον εκδοτικό οίκο Editore XY.IT σε μετάφραση Viviana Sebastio.
Το 2016 έγραψε τα κείμενα για την παράσταση Ανκόρ, η οποία ανέβηκε την ίδια χρονιά σε
σκηνοθεσία Θεόδωρου Τερζόπουλου στο θέατρο Άττις. Τα κείμενα για την παράσταση
εκδόθηκαν το 2017 από τις εκδόσεις «Μωβ Σκίουρος» με τον τίτλο Πνιγμός.
To 2018 το θεατρικό του κείμενο Η Μόνικα Βίτι δεν θυμάται πια ανέβηκε για πρώτη φορά σε μορφή αναλογίου στο Maison de la Poésie στο Παρίσι σε σκηνοθεσία Laurence
Campet και μετάφραση της Clio Mavroeidakos.
Η Μόνικα Βίτι δεν θυμάται πια ανέβηκε στην Αθήνα το 2019 σε σκηνοθεσία Νικόλ
Δημητρακοπούλου, ενώ το κείμενο της παράστασης εκδόθηκε σε βιβλίο από τον
εκδοτικό οίκο «Μωβ Σκίουρος» την ίδια χρονιά.