ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Πανθεσσαλικό Φεστιβάλ Ποίησης

ξεκίνησε την πορεία του το 2013, όταν και διοργανώθηκε για πρώτη φορά στη Λάρισα, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης.

Ιδρυτές Φεστιβάλ

Ιδρυτές του είναι οι ποιητές Θάνος Γώγος, Σωτήρης Παστάκας και Αντώνης Ψάλτης,
με την πολύτιμη βοήθεια του συγγραφέα και εκδότη Στάθη Ιντζέ.

Λογοτεχνικό περιοδικό «Θράκα»

Λίγες μέρες μετά την επιτυχία του πρώτου Φεστιβάλ, δημιουργήθηκε το λογοτεχνικό περιοδικό «Θράκα», το οποίο και έκανε την πρώτη του ανάρτηση στο διαδίκτυο. Εδώ και 7 χρόνια η Θράκα διοργανώνει με συνέπεια το Φεστιβάλ, ενώ τα τελευταία τρία χρόνια στη διεξαγωγή του συνεργάζεται και η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών Δήμου Λαρισαίων, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Γαλλικού Ινστιτούτου.

Στόχος υπήρξε από την πρώτη στιγμή η συγκέντρωση νέων ταλαντούχων ποιητικών φωνών σε σύμπραξη με ήδη αναγνωρισμένους ποιητές· μια συνάντηση που θα αποδεικνυόταν δημιουργική, συνδυάζοντας ενθουσιασμό, δυναμισμό και εμπειρία, και θα έφερνε ένα ανανεωμένο ενδιαφέρον στον πολιτισμό και την ποίηση στη Λάρισα.

Η άμεση ανταπόκριση των ποιητών από την πρώτη διοργάνωσή του, η διάδοσή του και το αγκάλιασμα από την πόλη της Λάρισας σφραγίζουν αυτή την οχτάχρονη πορεία, με κύριο χαρακτηριστικό την πρωτοφανή προσέλευση του κόσμου, που γίνεται ακόμα πιο σημαντική αν αναλογιστούμε ότι αφορά ένα μη μαζικό είδος τέχνης, όπως η ποίηση.

Σε αυτή του την πορεία το Φεστιβάλ διευρύνεται κάθε χρόνο και όσον αφορά τη διάρκειά του (από μία μέρα που ήταν στις αρχές έγινε διήμερο, έπειτα τετραήμερο και φέτος καλύπτει μια βδομάδα) και όσον αφορά το περιεχόμενο, που εμπλουτίζεται κάθε χρόνο με ποιητικές βραδιές, performances, διαδραστικότητα τεχνών και κοινωνικές δράσεις σε σύνδεση πάντα με την ποίηση και τον πολιτισμό. Σημαντικό είναι επίσης το άνοιγμα που έγινε πολύ γρήγορα και πέρα από το τοπικό επίπεδο, αφού κάθε χρόνο πραγματοποιούνται αφιερώματα σε μία τιμώμενη πόλη ή περιοχή, από την οποία προσκαλούνται ποιητές στο Φεστιβάλ.

Τέτοιες περιοχές όλα αυτά τα χρόνια ήταν η Δράμα, τα νησιά, η Καβάλα, η Δυτική Μακεδονία, η Πελοπόννησος κ.ά. Τα τελευταία δύο χρόνια έγινε και το διεθνές άνοιγμα του φεστιβάλ, καθώς συμμετείχαν σ’ αυτό Ευρωπαίοι ποιητές. Η απαγγελία ποίησης σε μουσικές σκηνές και πολυχώρους με ακροατήρια των 200 και άνω ατόμων, η συνάντηση και η επαφή μεταξύ ποιητών διαφόρων γενιών, χωρών και πολιτισμικών παραδόσεων, η φιλοξενία στους καλεσμένους ποιητές, έχουν γίνει θεσμός και δίνουν το στίγμα του Φεστιβάλ κάθε χρόνο, ανανεώνοντας κάθε φορά το ραντεβού για το επόμενο. Γι’ αυτό ετοιμάστε τις αποσκευές σας, καθώς σας περιμένουμε κάθε χρόνο εδώ που για μια βδομάδα θα χτυπά η καρδιά της ποίησης.

Πανθεσαλλικό Φεστιβάλ Ποίησης

Διοργάνωση

Λογοτεχνικό περιοδικό Θράκα