Σχετικά με το Φεστιβάλ
Το Πανθεσσαλικό Φεστιβάλ Ποίησης άρχισε την πορεία του το 2013, όταν οργανώθηκε για πρώτη φορά στην Λάρισα, στα πλαίσια του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης. Με τα χρόνια, η εκδήλωση έχει εξελιχθεί σε εβδομαδιαίας διάρκειας, με διεθνείς συμμετοχές, όπου πραγματοποιείται στις τέσσερις πόλεις της Θεσσαλίας: Λάρισα, Βόλο, Τρίκαλα και Καρδίτσα.
Από την αρχή ακόμα οι Εκδόσεις Θράκα ανέλαβαν ανελλιπώς την διοργάνωση του Φεστιβάλ, το οποίο τώρα διοργανώνεται από κοινού με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λάρισας. Υπάρχει συχνή συνεργασία και με άλλα πολιτιστικά ιδρύματα της Θεσσαλίας, όπως το Θεσσαλικό Θέατρο, το Διαχρονικό Μουσείο, το Μουσείο του Μύλου, το Σωματείο Εικαστικών Λάρισας «8», το Γαλλικό Ινστιτούτο της Λάρισας και το Χοροθέατρο «OffArt», συνδέοντας με αυτόν τρόπο την ποίηση με την μουσική, τον χορό και την ζωγραφική, καλώντας επί τοις πράγμασοι σε μια συνομιλία των τεχνών, μια διακαλλιτεχνική συνεργασία.
Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ έχουν αποδοθεί δύο βραβεία: το «Μάκης Λαχανάς» για την σπουδαιότητα της συμβολής στην ελληνική λογοτεχνία και το βραβείο «Θράκα» για την καλύτερη αδημοσίευτη ποίηση, το οποίο εγγυάται και την μελλοντική έκδοση του βραβευθέντος βιβλίου ποίησης.
Η αποστολή μας είναι να καλλιεργήσουμε την δημόσια πλευρά της ποίησης, αλλά και να συνδέσουμε το Πανθεσσαλικό Φεστιβάλ Ποίησης με τον κόσμο, την τοπική κοινωνία, τους νέους ποιητές και το διεθνές περιβάλλον.
Κύριος στόχος μας είναι να συγκεντρώσουμε νέες ταλαντούχες ποιητικές φωνές δίπλα στους ήδη καθιερωμένους ποιητές, ώστε να φέρουμε ένα ανανεωμένο ενδιαφέρον για τον πολιτισμό και την ποίηση δρώντας, έτσι, ως σημείο συνάντησης για ποιητές διαφορετικών γενιών, χωρών και πολιτισμικών παραδόσεων.
«Θράκα»
Η «Θράκα» είναι μια μη κερδοσκοπική εταιρία με έδρα τη Λάρισα. Οι κύριές μας δραστηριότητες αφορούν την έκδοση ποιητικών βιβλίων, την έκδοση του διαδικτυακού και έντυπου περιοδικού «Θράκα», την διοργάνωση του Πανθεσσαλικού Φεστιβάλ Ποίησης, καθώς και των λογοτεχνικών διαμονών. Επιδιώκουμε να προωθήσουμε δραστηριότητες που συμβάλλουν στην πολιτισμική ανάπτυξη της Θεσσαλίας και να φέρουμε σε επαφή τη σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία με το εγχώριο αναγνωστικό κοινό, αλλά και το διεθνές.
Ήδη από το ξεκίνημα, στόχος μας ήταν να διασυνδέσουμε τις νέες ποιητικές φωνές με τους ήδη αναγνωρισμένους ποιητές, να δημιουργήσουμε ένα σημείο συνάντησης που θα αποβεί δημιουργικό. Συνδυάζοντας ενθουσιασμό, δυναμισμό και εμπειρία, ελπίζουμε να προκαλέσουμε ένα ανανεωμένο ενδιαφέρον για τον πολιτισμό και την ποίηση στη Λάρισα.
Η άμεση ανταπόκριση των ποιητών από την πρώτη διοργάνωσή του, η διάδοσή του και το αγκάλιασμα από την πόλη της Λάρισας σφραγίζουν αυτή την δεκάχρονη πορεία, με κύριο χαρακτηριστικό την πρωτοφανή προσέλευση του κόσμου, που γίνεται ακόμα πιο σημαντική αν αναλογιστούμε ότι αφορά ένα μη μαζικό είδος τέχνης, όπως η ποίηση.
Το Φεστιβάλ διευρύνεται κάθε χρόνο και όσον αφορά τη διάρκειά του και όσον αφορά το περιεχόμενο, που εμπλουτίζεται κάθε χρόνο με ποιητικές βραδιές, performances, διαδραστικότητα τεχνών και κοινωνικές δράσεις σε σύνδεση πάντα με την ποίηση και τον πολιτισμό. Σημαντικό είναι επίσης το άνοιγμα που έγινε πολύ γρήγορα και πέρα από το τοπικό επίπεδο, αφού κάθε χρόνο πραγματοποιούνται αφιερώματα σε μία τιμώμενη πόλη ή περιοχή, από την οποία προσκαλούνται ποιητές στο Φεστιβάλ. Το φεστιβάλ ξεκίνησε από το 2020 να έχει κάθε χρόνο διαφορετική τιμώμενη χώρα.
Τέτοιες περιοχές όλα αυτά τα χρόνια ήταν η Δράμα, τα νησιά, η Καβάλα, η Δυτική Μακεδονία, η Πελοπόννησος κ.ά. Τα τελευταία δύο χρόνια έγινε και το διεθνές άνοιγμα του φεστιβάλ, καθώς συμμετείχαν σ’ αυτό Ευρωπαίοι ποιητές. Η απαγγελία ποίησης σε μουσικές σκηνές και πολυχώρους με ακροατήρια των 200 και άνω ατόμων, η συνάντηση και η επαφή μεταξύ ποιητών διαφόρων γενιών, χωρών και πολιτισμικών παραδόσεων, η φιλοξενία στους καλεσμένους ποιητές, έχουν γίνει θεσμός και δίνουν το στίγμα του Φεστιβάλ κάθε χρόνο, ανανεώνοντας κάθε φορά το ραντεβού για το επόμενο.
