Η «Θράκα» είναι μια μη κερδοσκοπική εταιρία με έδρα τη Λάρισα. Οι κύριές μας δραστηριότητες αφορούν την έκδοση ποιητικών βιβλίων, την έκδοση του διαδικτυακού και έντυπου περιοδικού «Θράκα», την διοργάνωση του Πανθεσσαλικού Φεστιβάλ Ποίησης, καθώς και των λογοτεχνικών διαμονών. Επιδιώκουμε να προωθήσουμε δραστηριότητες που συμβάλλουν στην πολιτισμική ανάπτυξη της Θεσσαλίας και να φέρουμε σε επαφή τη σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία με το εγχώριο αναγνωστικό κοινό, αλλά και το διεθνές.

Aπό το 2013 η Α.Μ.Κ.Ε. Θράκα, διατηρεί ιστότοπο thraca.gr στον οποίο σε καθημερινή βάση δημοσιεύει ανέκδοτα ποιήματα Ελλήνων λογοτεχνών, διηγήματα, κριτικές, συνεντεύξεις καλλιτεχνών, δοκίμια καθώς και μεταφράσεις ξενόγλωσσης λογοτεχνίας.
Παράλληλα εκδίδει έντυπο περιοδικό με διαφορετική ύλη από το διαδικτυακό, με κύριο στόχο την προβολή νέων λογοτεχνών και την ανάδειξη νέων φωνών στην Ελληνική λογοτεχνία.

Πολλοί αξιόλογοι και βραβευμένοι νέοι λογοτέχνες έχουν συνεργαστεί και συνεχίζουν να συνεργάζονται με τη Θράκα είτε συμμετέχοντας με δική τους ύλη στα περιοδικά της (έντυπο και ηλεκτρονικό), είτε επιλέγοντάς την για την έκδοση των βιβλίων τους, είτε συμμετέχοντας σε εκδηλώσεις της.

Η Θράκα, έχει οργανώσει στη Λάρισα, στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη αλλά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας περισσότερες από 200 εκδηλώσεις
που αφορούν το βιβλίο και τον πολιτισμό και έχει προωθήσει έργο πολλών Ελλήνων ποιητών στο εξωτερικό.

Συμμετοχες σε Φεστιβαλ

Η Θράκα επιπλέον, συμμετέχει κάθε χρόνο στην Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης με δικό της stand-περίπτερο και οργανώνει παρουσιάσεις βιβλίων, συζητήσεις για τη λογοτεχνία του σήμερα καθώς και ποιητικές απαγγελίες σημαντικών, Ελλήνων και ξένων, νέων λογοτεχνών και λογοτεχνών της Θεσσαλονίκης .

Επίσης, είτε με την συμμετοχή των εκδοτών της, είτε με τη συμμετοχή λογοτεχνών που έχουν εκδώσει τα βιβλία τους σε αυτή, συμμετείχε σε όλα τα φεστιβάλ νέων λογοτεχνών μετά την ίδρυσή της. Οι ποιητές μας έχουν συμμετάσχει σε όλα από τα μεγάλα εγχώρια φεστιβάλ ποίησης.

Το 2019 η Θράκα μαζί με την Εταιρεία Συγγραφέων Σλοβενίας καθώς και με το λογοτεχνικό πρακτορείο και εκδοτικό οίκο Sandorf από την Κροατία, συνδιοργάνωσαν τον πρώτο κύκλο του Ευρωπαϊκού προγράμματος κυκλικών διαμονών «Το Καταφύγιο του Οδυσσέα» («Ulysses Shelter») μέσα από το οποίο δόθηκε η ευκαιρία σε 12 ποιητές και ποιήτριες από την Ελλάδα την Κροατία και τη Σλοβενία να επισκεφθούν και να περάσουν ένα χρονικό διάστημα στην πόλη της Λάρισας, τη Λιουμπλιάνα και το Μιλιέτ, όπου συμμετείχαν σε ποικίλες λογοτεχνικές εκδηλώσεις και φεστιβάλ, έχοντας παράλληλα την ευκαιρία να μεταφραστούν, να μιλήσουν για το έργο τους αλλά και να έρθουν σε επαφή με την εκάστοτε εγχώρια λογοτεχνική σκηνή και τον πολιτισμό της κάθε χώρας. Το Project ανανεώθηκε για άλλα 2 χρόνια και σε αυτό συμμετέχουν εκτός των τριών προηγούμενων συνεταίρων η Krokodil από τη Σερβία και η Literature Across Frontiers από την Ουαλία.

21 Μαρτίου

*

Το Πανθεσσαλικό Φεστιβάλ Ποίησης είναι ένα διεθνές φεστιβάλ πενθήμερης διάρκειας που πραγματοποιείται στη Λάρισα, τον Βόλο, τα Τρίκαλα και την Καρδίτσα. Το περσινό Φεστιβάλ περιελάμβανε δια ζώσης αναγνώσεις από 88 ποιητές (77 Έλληνες, 11 Διεθνείς) και το παρακολούθησαν συνολικά περίπου 500 άνθρωποι. Προσέλκυσε το ενδιαφέρον όλων των τοπικών μέσων ενημέρωσης, αλλά και μερικών της Αθήνας και διοργανώθηκε υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Σλοβενίας.

Το Πανθεσσαλικό Φεστιβάλ Ποίησης ξεκίνησε την πορεία του το 2013, όταν διοργανώθηκε για πρώτη φορά στη Λάρισα, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης. Λίγες ημέρες μετά τη διοργάνωση, δημιουργήθηκε και το διαδικτυακό λογοτεχνικό περιοδικό «Θράκα», καθώς και οι εκδόσεις «Θράκα».

Εδώ και 9 χρόνια η «Θράκα» διοργανώνει με συνέπεια το Φεστιβάλ, ενώ τα τελευταία τέσσερα χρόνια στη διεξαγωγή του συνεργάζεται και η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Γαλλικού Ινστιτούτου Λάρισας, Μουσείων, Πρεσβειών και πολλών  άλλων φορέων. Από πέρυσί το Φεστιβάλ το υποστηρίζουν οι Δήμοι Καρδίτσας και Τρικκαίων ενώ φέτος θα υποστηριχθεί και από τον δήμο Λίμνης Πλαστήρα.  Από την ημερομηνία της πρώτης διοργάνωσης, το 2013, μέχρι σήμερα, έχει αναπτυχθεί οργανικά διευρύνοντας τις δράσεις, τις συνεργασίες, τις εκδηλώσεις αλλά και το κοινό του, πέρα από τα σύνορα της Θεσσαλίας και της Ελλάδας.

Σε αυτή του την πορεία, το Φεστιβάλ διευρύνεται κάθε χρόνο σε διάρκεια, ποιότητα και περιεχόμενο. Ξεκίνησε ως μονοήμερο (1ο), στη συνέχεια έγινε διήμερο (2ο 3ο  4ο), έπειτα τετραήμερο και τα τελευταία τέσσερα χρόνια διαρκεί 5 με 7 ημέρες. Ως προς το περιεχόμενο, το Φεστιβάλ εμπλουτίζεται κάθε χρόνο με ποιητικές βραδιές, performances, διαδραστικότητα τεχνών και κοινωνικές δράσεις σε σύνδεση πάντα με την ποίηση και τον πολιτισμό. Σημαντικό είναι επίσης ότι πολύ γρήγορα ανοίχτηκε πέρα από το τοπικό επίπεδο, αφού κάθε χρόνο γίνονται αφιερώματα σε μία τιμώμενη πόλη ή περιοχή, από την οποία προσκαλούνται ποιητές στο Φεστιβάλ. Τέτοιες περιοχές ήταν η Δράμα, η Καβάλα, η Δυτική Μακεδονία, η Πελοπόννησος, νησιά του Αιγαίου, κ.α. Τα τελευταία τρία χρόνια έγινε και το διεθνές άνοιγμα του Φεστιβάλ, καθώς συμμετείχαν και Ευρωπαίοι και Αμερικάνοι ποιητές και η τιμώμενη περιοχή είναι κάποια Ευρωπαϊκή χώρα.

Ταυτόχρονα αξίζει να σημειωθεί ότι η διοργάνωση, ως θεσμός, λειτουργεί υποστηρικτικά τόσο για την τουριστική προβολή της Θεσσαλίας όσο και για την τοπική οικονομία καθώς εμπλέκει έναν μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων και επαγγελματιών, όπως ξενοδοχεία, εστιατόρια, φωτογράφους, γραφίστες, σχεδιαστές, δημοσιογράφους, μεταφραστές, κ.α.

Πλέον το Πανθεσσαλικό Φεστιβάλ Ποίησης αποκαλείται από τα ΜΜΕ της Θεσσαλίας αλλά και από τους πολίτες της Λάρισας «το Φεστιβάλ Ποίησης» και είμαστε χαρούμενοι γι’ αυτό.