Βραβείο Θράκα: Ανακοίνωση της νικήτριας (για ανέκδοτη ποιητική συλλογή πρωτοεμφανιζόμενου ποιητή)

Βραβείο Θράκα: Ανακοίνωση της νικήτριας (για ανέκδοτη ποιητική συλλογή πρωτοεμφανιζόμενου ποιητή)

Βραβείο Θράκα: Ανακοίνωση της νικήτριας (για ανέκδοτη ποιητική συλλογή πρωτοεμφανιζόμενου ποιητή) 1200 1600 admin

Σήμερα, Δευτέρα 16 Μαρτίου 2020, οι Εκδόσεις και το Περιοδικό ΘΡΑΚΑ ανακοινώνουμε το τελικό αποτέλεσμα του ποιητικού διαγωνισμού που είχε προκηρυχθεί στις 3 Ιανουαρίου 2020, με πρώτο βραβείο τη δωρεάν έκδοση του ποιητικού βιβλίου της/του νικήτριας/νικητή. Πιστεύουμε ότι τέτοιες κινήσεις ανταμείβουν ουσιαστικά κάθε συγγραφέα και αποδίδουν το δίκαιο όσον αφορά τη συγγραφή ως πολύτιμη ψυχαγωγική και παιδευτική εργασία.

Μετά από την ανεξάρτητη ψηφοφορία των μελών της επιτροπής της ΘΡΑΚΑΣ, πλειοψήφησε το έργο «Δεύτερη νεότητα» της Τώνιας Τζιρίτα-Ζαχαράτου που κερδίζει και το βραβείο.

Νομίζω
μου έχουν μιλήσει γι’ αυτήν
τη σπρωξιά που μας δίνει κάποτε ο χρόνος
όταν βρισκόμαστε ακόμη στην πιο νεαρή
την πιο ένδοξη ηλικία της ζωής μας.

Η γραφή της «Δεύτερης νεότητας» είναι επιμελής και φροντισμένη. Έχει διακειμενικές αναφορές που φανερώνουν διάβασμα και αγάπη για την τέχνη. Στα ποιήματα υπάρχουν ιστορίες και εικόνες οικείες και αθόρυβες εκπλήξεις από στίχο σε στίχο. Εξαιρετικά μετρημένη συλλογή, υπάρχει μόνο το απαραίτητο και ολοκληρώνεται τέλεια διανοητικά και συναισθηματικά για τον αναγνώστη. Το περιεχόμενο αφορά τη βίαιη μεταμόρφωση του εαυτού από τη νεότητα στην ωρίμανση, δηλαδή στη δεύτερη νεότητα που διερευνά και επεξεργάζεται την ενηλικιότητα. Η πόλη, η τέχνη και η φωνή είναι τα δημιουργικά υλικά του έργου.

Οφείλουμε να κάνουμε μνεία και στα υπόλοιπα έργα της μικρής λίστας. Με μικρή διαφορά ακολούθησε το έργο «Δύο μικρά χέρια» της Αναστασίας Πούλου και το έργο «Πέρασμα» του Νίκου Παναγόπουλου, συμπληρώνοντας την πολύ ποιοτική πρώτη τριάδα. Ενδιαφέρον είχε επίσης η ανοίκεια γραφή στο «Εργοστάσιο κραγιόν» του Γεώργιου Μανάδη, ο χώρος του προσωπικού στα «Μεταίχμια» της Ελένης Λάκη και ο γλωσσικός συνειρμός στον «Μάρτη αγνώστου μήνα» της Σαπφώς Σούτσου. Ευχαριστούμε για όλες τις συμμετοχές.

Η κριτική επιτροπή

Θάνος Γώγος
Βασιλεία Οικονόμου
Ελένη Τσαντίλη

*
Η τελετή απονομής του βραβείου θα πραγματοποιηθεί στο Πανθεσσαλικό Φεστιβάλ Ποίησης 28/09 – 3/10 /2020.